Followers

Monday, October 2, 2017

Crochet roses


Assalamu'alaikum wbt..
Ku panjatkan kesyukuran kepadaMu Ya Allah di atas segala nikmatMu dan kurniaanMu yang tidak terhingga...


Wordless Monday....









Friday, January 13, 2017

Crochet Hat Again - for below 1 year...

Assalamu'alaikum wbt..
Ku panjatkan kesyukuran kepadaMu Ya Allah di atas segala nikmatMu dan kurniaanMu yang tidak terhingga...

Bila nak mengait, tak semestinya ikut diagram atau paten..bagi saya lagi seronok kalau kita explore benda-benda baru..ada try and error..
Topi ni saya kait try and error session..

Nota untuk stiches kat atas.
Untuk ukuran = ukur lilit kepala, just kait DC sahaja..bila dah complete baru start shell stiches sampai panjang yg dikehendaki..saya suka topi yang tutup telinga, just nice..
I have some magenta color to complete.. (",)
Selamat mencuba..





Tuesday, January 10, 2017

Doily Corak Nenas - Repost

Assalamu'alaikum wbt..
Ku panjatkan kesyukuran kepadaMu Ya Allah di atas segala nikmatMu dan kurniaanMu yang tidak terhingga...


Posting pertama untuk 2017..re-porting doily yang saya buat beberapa tahun dulu..saya suka pada pecahan-pecahan corak nenas nie..doily ni boleh dibesarkan dengan menambah pada circle hujung sahaja..


Yang ini saya buat guna benang Minlon family-halus benangnya..masa ni bujang lagi, so boleh la nak mengait guna benang halus..kalau sekarang, tak dapat la..kalau tak silap, x habis sebuku benang..Tak ingat dah.. (",)

"Yesterday is not ours to recover, but tomorrow is ours to win or lose"

Thursday, December 8, 2016

Its Our 10th Wedding Anniversary

Assalamu'alaikum wbt..
Ku panjatkan kesyukuran kepadaMu Ya Allah di atas segala nikmatMu dan kurniaanMu yang tidak terhingga...
Alhamdulillah hari ni genap 10 tahun perkahwinan kami...we have been been through tears and cheers, sweetness and bitterness, ups and down..perkara biasa dalam rencah kehidupan rumahtangga..






May the next ten years bring  ...
 
Renewed commitment to each other,
ever deepening love and empathy,
continuing respect and devotion,
and a lifetime of cherished memories


"A successful marriage requires falling in love
Many times…with the same person"

Saturday, October 15, 2016

Crochet class - pelajar UNIKL


Assalamu'alaikum wbt..
Ku panjatkan kesyukuran kepadaMu Ya Allah di atas segala nikmatMu dan kurniaanMu yang tidak terhingga...



Alhamdulillah.. Kelas kali nie dengan pelajar UNIKL.. Cantik manis orangnye..Dia join kelas sebagai sebahagian drpd semester break assignment.. Siap buat video, malu I tau.. Sib baik amik part tangan je..
From her story, mak die pun boleh mengait.. Cuma dah tinggalkan agak lama, jd banyak yg lupa... 

 Terima kasih dik sudi belajar dgn akk..

Monday, October 10, 2016

Cozy Bottle Holder Again & Again

Assalamu'alaikum wbt..
Ku panjatkan kesyukuran kepadaMu Ya Allah di atas segala nikmatMu dan kurniaanMu yang tidak terhingga..

Done another cozy bottle holder..

"Life battles don't always go to the stronger and faster man, but sooner or later
the man who wins is the man who thinks he can"

Monday, September 12, 2016

Cozy Bottle Holder

Assalamu'alaikum wbt..
Ku panjatkan kesyukuran kepadaMu Ya Allah di atas segala nikmatMu dan kurniaanMu yang tidak terhingga...
Cozy bottle holder again..kali ini botol bentuk segi empat, 1st time buat yang macam nie..

Dah siap tapi belum make-up lagi..



After make-up..
Final touch, I put fruits on each side..Ini adalah tempahan daripada rakan sewaktu belajar di UITM Jengka dulu..So far, feedback die suka..


Dalam pada tu, saya selitkan 5 ketul roses brooch nie..boleh la pakai gi keje ke, gi jalan2 ker, soping2 ker...(",)
Alkisah sikit..kami sekelas sewaktu pra-sains di UITM dulu..agak rapat, beberapa assignment kami buat dalam kumpulan yang sama..kalau dulu, Pra-UITM adalah persediaan untuk masuk diploma..maklumlah nak masuk diploma terus, sangkut sebab kredit saya tak cukup..
Masa tu Pra-UITM ada 2, PRA-SAINS dan PRA-ACCOUNT..Tempoh masa adalah setahun tapi kalau CGPA bagus, 6 bulan dah cukup..Ada beberapa kelas jugak untuk pra nie..Alhamdulillah, selepas 6 bulan saya boleh masuk diploma..jadi tak perlulah membazir masa, dah jimat 6 bulan disitu..
Time nilah kami berpisah..mostly my classmate masuk diploma dan kami ditempatkan di cawangan-cawangan yang ada kursus yang diminta..but mostly di UITM Shah Alam..
Alhamdulillah, dengan adanye FB, kami pun bertemu semula..ok, bye.. (",)

Apalah sengal sangat aku nie...huhuhuhu..

"Dream what you want to dream,
go where you want to go,
be what you want to be,
because you have only one life
and one chance to do all the things
you want to do"





Saturday, August 13, 2016

Crochet class - Org Padang Jawa

Assalamu'alaikum wbt..
Ku panjatkan kesyukuran kepadaMu Ya Allah di atas segala nikmatMu dan kurniaanMu yang tidak terhingga...

Setelah asyik2 cancel je kelas di Shah Alam, saya tekad utk buat kelas di rumah..

Alhamdulillah ada yang tak kisah.. Janji dapat belajar mengait..

So kelas pertama di rumah untuk orang Padang Jawa.. Dekat je.. Alhamdulillah sesi berjalan selamat hampir 3jam.. Walaupun sesat juga nak cari rumah saya..

Eh kenapa gambar beg dgn benang je? Huhuhu...hakak terlupa nak snap gmbr...
Terlebih excited leteu...

Terima kasih dik sudi belajar dgn akk.. Rajin2 practice ye.. Jangan sesekàli putus asa..

Happy crocheting.. (",)



Saturday, August 6, 2016

Laksa Sarawak - Nyaman!!

Assalamu'alaikum wbt..
Ku panjatkan kesyukuran kepadaMu Ya Allah di atas segala nikmatMu dan kurniaanMu yang tidak terhingga...

Sejak berkahwin dengan cik abang, antara menu wajib/kegemaran adalah laksa Sarawak..sebab abang sayang saya orang Sarawak..(",)
Senang je, guna pes macam pes untuk tomyam..kebiasaan saya guna pes laksa Sarawak jenama Hj. Manan..memang inilah satu-satunyer pes yang saya guna, tak pernah cuba jenama lain..recommended by my in law (mum, sisters and brothers)..
rasa laksa Sarawak? bagi saya, penuh dengan rasa rempah dan bahan2 tidak ada ikan macam laksa Penang atau Johor..

Ini cara saya buat laksa Sarawak :
Bahan 1 :
Bihun = 1 peket - rebus dan toskan..

Bahan 2 (untuk kuah laksa)
1 peket pes kuah laksa.
1 kotak santan (200ml).
Air rebusan ayam/udang.
Sedikit belacan - hancurkan dan masukkkan dalam kuah.
- Satukan semua diatas, masak hingga mendidih..saya akan gunakan air yang sama untuk merebus dada ayam dan udang..jadi air rebusan ada rasa ayam dan udang..(",)

Bahan 3 (untuk rencah kering)
3 ketul dada ayam - rebus, toskan dan carik2 isinya (air rebusan jangan buang, guna untuk kuah.
500grm udang - rebus, toskan dan dibuang kulit.
3 biji telur - dadar nipis, potong/gunting nipis-nipis.
5 biji tauhu - potong kecil2 dan goring.
Tauge - celur dan toskan.
Cili besar - potong ikut saiz biasa
Daun sup/ketumbar - saya prefer daun sup sebab bau sedap
Limau kasturi - belah-belah.
Cara nak makan - satukan bihun dan bahan rencah, tuang kuah, perahkan limau, dah sedia dinikmati..





















Ini adalah menu simple saya masa buat makan2 untuk keluarga dan kawan2 terdekat tempohari..laksa Sarawak, kuah kacang dan nasi impit..
kalau nak jemput semua, tak sempat nak masak dan tak mampu nak buat sorang-sorang..
to my surprise also, kengkawan saya dan abang cakap this is their first time rasa laksa Sarawak..terima kasih sebab sudi datang, insyaallah ada rezeki saya jemput lagi yer..




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...